Kyselina hyaluronová: časté otázky

Proč je důležité užívat kyselinu hyaluronovou ve formě tablet?

S přibývajícím věkem produkce kyseliny hyaluronové v organismu klesá, což vede k dehydrataci pletí, vzniků vrásek a opotřebovaní kloubní chrupavky. 

Graf ukazuje snížení koncentraci kyseliny hyaluronové  v pokožce s postupem času: po dosažení 40 let produkce KH prudce klesá.
Tento proces lze zpomalit používáním kyseliny hyaluronové ve formě tablet nebo kapslí, což bude mít za následek zvýšení koncentrace kyseliny hyaluronové a potlačení příznaků stárnutí organismu.
Více informací o působení KH najdete v článku:
 
 

Jak může pomoct užívání kyseliny hyaluronové ve formě doplňku stravy při bolestí kolena?

Kyselina hyaluronová ve velkém množství je obsažena v tekutině kolenního kloubu (v synoviální tekutině) a brání nárazu kostí na sebe tím, že zvětší a vyplní prostor v kloubní štěrbině. Čím větší je koncentrace KH, tím líp je kloub chráněn při pohybu.

Ve výzkumech vědci prokázaly, že při podání kyseliny hyaluronové ve formě kapslí po dobu 2 měsíců se zvýšilo množství kyseliny hyaluronové v synoviální tekutině kolenního kloubu a pacienty cítily úlevu od bolestí, která přetrvávala delší dobu.

Více informací najdete v článku:www.vitage.cz/news/boli-vas-kolena-zkuste-kyselinu-hyaluronvou/

 

Proč by měly vegany a vegetariány užívat kyselinu hyaluronvou?

Přírodními zdroji kyseliny hyaluronové jsou převážně živočišné výrobky – masové vývary a vnitřností. Některé potraviny jako jsou sójové boby, červené víno nebo kořenová zelenina mají schopnost zvýšit produkci kyseliny hyaluronové, ale přirozený způsob doplňování kyseliny hyaluronové v těle je dlouhotrvající a málo efektivní.

V případě, že už máte viditelné příznaky nedostatku kyseliny hyaluronové, což jsou suchá pokožka, vrásky, vrzaní kloubů, je potřeba šáhnout po doplňku stravy s kyselinou hyaluronovou pro rychlé a efektivní doplnění KH.

Vegany a vegetariány jsou více ohrožené nedostatkem kyseliny hyaluronové z důvodů, že jejích jídelníček neobsahuje živočišné výrobky a proto pro je důležité včas zahájit užívání KH ve formě doplňku stravy.

Z čeho se vyrábí kyselina hyaluronová?

Kyselina hyaluronová (KH) se dnes získává biotechnologickou metodou fermentace bakteriálních kultur, nejčastěji bakterií druhu Streptococcus  zooepidermicus .Vstupní materiály výrobního procesu nejsou živočišného původu, což činí koneční produkt kyselinu hyaluronvou vhodným pro vegany a vegetariány.